Pyszne babeczki ryżowe, ekstremalne słodko kwaśne.
Idealne do ostrego sosu.
***
Składniki: 30 dag ryżu ( użyłam długoziarnistego Uncle Ben's), Sos Seczułański Uncle Ben's, 2 łyżki masła, 10 dag boczku lub szynki , sól, pieprz, 1 cebula, po 8 - 10 dag rodzynek i winogron, 3,5 szklanki bulionu, 3 jajka, oliwa z oliwek, 15 dag sera żółtego
Wykonanie: Ryż zalać gorącym bulionem (pół szklanki ostawić). Gotuj aż ryż zmięknie. Odsącz. Na oliwie wysmażyć pokrojony boczek, wyciągnąć go. Na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulkę. Zalać pozostałym bulionem i dusić jeszcze 8 minut. Odcedzić. Wymieszać z ryżem, boczkiem, startym serem, jajkiem, rodzynkami i winogronami. Doprawić. Łyżką kłaść do foremek lub tak jak ja do formy na muffinki. Piec w temperaturze 200 stopni 20 minut. Podawać polane sosem Seczułańskim.
***
Autor przepisu: Monika C.
piękne:)
Rewelacyjne zdjęcia, to po pierwsze, a po drugie babeczki - pierwsza klasa :)
bardzo dziękuje:) wychodzę z założenia że jemy również oczami:)
Takich rzeczy jeszcze nie miałam okazji jeść, a babeczki w sumie bardzo lubię. Tym bardziej kiedy są to muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ wraz z dodatkiem cukierków z mieszanki wedlowskiej.
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.