Monika C.

Tym razem wpis będzie bez listy składników. Ostatnio postanowiłam zrobić domowe kostki bulionowe. Już jestem pewna że był to strzał w 10 :)


kostki bulionowe


Świetnie nadają się do sosów i zup jako baza. Nie musimy wtedy gotować bulionu, a taki gotowiec ułatwi trochę codzienność. Do swoich kostek użyłam mięsa drobiowego i wołowego. I sporej ilości jarzyn i przypraw. Gotowałam go ok 3h i pozwoliłam mu odparować ok 1/4. Nie dolewałam wody. Dzięki temu wywar był bardziej skondensowany i gęsty.


Oczywiście tylko od nas zależy jaki rosół chcemy zrobić. Można zrobić osobno rosół wieprzowy i drobiowy. Dzięki temu uzyskamy kostki o różnym smaku i aromacie.


Można również zmiksować część warzyw z rosołem i tak uzyskany krem zamrozić w kostkach. Będzie idealny do kremowych zup i sosów. 


kostki bulionowe

4 Responses
  1. zuziazuza Says:

    też tak robię! to świetny pomysł. :)


  2. świetne! właśnie bardzo chciałam zrobić takie kostki rosołowe, więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu. pozdrawiam, A.


  3. Ooo ja też tak robię, pomysł rewelacja!



Prześlij komentarz