Monika C.

 Dziś przepis na pyszny obiad jednogarnkowy. Pachnący pomidorami, wołowiną, porami... Robi się krótko. Dusi się długo ale wynagradza nam ten czas smakiem:)


gulasz  z soczewicą i pomidorami


***


Składniki:  (na ok 3-4 osoby) 400 g mięsa wołowego, 1 cebula, 3/4 pora, 3 obrane i sparzone pomidory (lub pomidory z puszki) , 1 ząbek czosnku, 3 pełne łyżki  koncentratu (przecieru) pomidorowego,  pół łyżeczki mielonego imbiru, 0,5- 0,75 szkl soczewicy, sól, pieprz, natka pietruszki,woreczek ryżu pełnoziarnistego, 0,75 l wody, oliwa z oliwek


Wykonanie:   Mięso umyć, oczyścić. Pokroić na kawałki 1x1 lub w podłużne paski o szer 0,5 cm. Do garnka wlać łyżkę oliwy, dobrze rozgrzać i wrzucić mięso. Po ok 10 min jak się zetnie dodać zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Następnie zmniejszamy ogień i kroimy cebulę w kostkę, a pora na paski. Dorzucić do mięsa, podlać wodą i dusić dalej na małym ogniu co jakiś czas mieszając ok 90 min. Mięso doprawimy na końcu żeby wołowina mogła zmięknąć ponieważ w połączeniu z solą robi się na beton:] Wsypujemy imbir. Gdy mięso jest miękkie dokładamy do niego pokrojone w kostkę pomidory, soczewicę oraz przecier pomidorowy. Dusimy jeszcze ok 20 min. W tym czasie gotujemy ryż na sypko. Podajemy gorące z ryżem i natką pietruszki.


(przepis z gazety Moje Smaki Życia- z Biedronki)


gulasz  z soczewicą i pomidorami




Etykiety: edit post
4 Responses
  1. mostownica Says:

    Pyszności. Imbir i czosnek - musi być aromatycznie :D


  2. Lubię takie jednogarnkowce. :)
    Wygląda pysznie! :)



  3. Bardzo mi się podoba i z chęcią wypróbuję. Ostatnio ciągle jem soczewicę albo ciecierzycę. Pozdrawiam, Asia


Prześlij komentarz