Monika C.

         Dziś zacznę mały nowy rozdział na blogu. W kategoriach zagości nowość pt: Dania dla Maluchów.


Będą to proste przepisy na obiady i desery dla małych pociech. Jestem mamą 9 miesięcznego chłopca więc pewnie z czasem będą się one zmieniać wraz z jego wiekiem. Jednak jeśli choć jednej osobie będą pomocne to uznam że warto je tu zamieszczać:). Z doświadczenia wiem że mój synek poznając coraz to nowe smaki nie lubi rutyny. Podany niżej obiadek musiałam mu jeszcze rozgniatać widelcem bo z całymi kawałkami przy jego niecałych dwóch ząbkach miałby kłopot.


Używam tylko naturalnych przypraw i składników, bez dodatku soli, pieprzu,veget etc. Osobiście nie mam nic do gotowych obiadów ze słoiczka, (choć Mały za nimi nie przepada) lecz lubię widzieć z czego ten obiadek jest zrobiony, no i przyjemność gotowania dla niego bezcenna:)


pulpeciki dla Maluszka


***


Składniki: noga z królika (lub dowolna inna część), 20 dag fileta z kurczaka zmielonego, 1 jajko wiejskie, 2 małe ziemniaki, mały kawałek selera, 1 duża marchew, 1 pietruszka, 1 mała cebulka, natka pietruszki, koper (można zastąpić suszonym), 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, 2 łyżki bułki tartej, kawałek cukinii, 4 łyżki dowolnego makaronu,


(podana ilość składników jest na 2 obiady)


Wykonanie: Jarzyny i mięso z królika dokładnie myjemy. Mięso zalewamy 0,75 l zimnej wody i gotujemy na małym ogniu. Zbieramy tzw. szumowinę. Dodajemy marchew, pietruszkę, selera, cukinię, opaloną nad gazem cebulkę, gałązkę natki pietruszki, liść oraz ziele ang. Gotujemy nadal na małym ogniu żeby bulion lekko bulgotał. czas gotowania ok: 1h-1,5h. Mięso z królika potrzebuje dłuższego gotowania.


W tym czasie do zmielonego fileta wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i posiekany świeży koperek. Bułki dajemy tyle żeby z masy dało się formować kuleczki. Ostawiamy żeby bułka trochę napęczniała.


Z rosołu wszystko wyciągamy na miseczkę. Na lekko wrzący wywar wrzucamy kuleczki z fileta, pozwalamy żeby gotowały się ok 10-15 min na niewielkim ogniu. Wyciągamy łyżką cedzakową. Marchew z rosołu ścieramy na drobnych oczkach. Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami. 


Do pozostałego bulionu dodajemy makaron, gotujemy żeby zmiękł. Dodajemy dwie łyżeczki startej marchewki i pokrojoną drobno świeżą natkę pietruszki. Obieramy mięso z królika, drobno kroimy i wrzucamy do zupy.


***


pulpeciki dla Maluszka

Etykiety: edit post
3 Responses
  1. mostownica Says:

    Dobry nowy dział :) może skorzystam w przyszłości. A oprócz Twojej Pociechy, to blogi też nie lubią rutyny i trzeba wymyślać coś nowego :)
    Publikuj dalej w tym temacie.


  2. hacksnew Says:

    wyglada przepysznie :)


  3. wiktorkowa Says:

    ta nowość wynikła bardziej potrzeby zapisania gdzieś przepisów dla mojego Maluszka, żeby potem wiedzieć co mu na obiadek zrobić;)


Prześlij komentarz