Monika C.

 Na kruchą szarlotkę zawsze jest dobra pora :) Na każdą porę roku. Nie znam chyba nikogo kto jej nie lubi, bo jak jej nie zjeść :)


krucha szarlotka z renetami


***


 Składniki: Ciasto: 3 szkl mąki, 1 kostka margaryny, 3/4 szkl cukru pudru, 4-5 żółtek, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka kwaśnej śmietany


Dodatkowo: 1,5 kg jabłek szara reneta, cynamon, cukier


Wykonanie: Zarobić ciasto ze wszystkich składników, rozwałkować i podzielić na 2 placki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć jeden placek. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Lekko odcisnąć z soku. Położyć na ciasto. Jabłka posypać cynamonem i łyżką cukru. Na całość położyć drugie ciasto. Piec w temp 180 stopni ok 55 min. Pyszna ciepła:)


krucha szarlotka z renetami


krucha szarlotka z renetami




Etykiety: edit post
8 Responses
  1. mostownica Says:

    Och! tak, szarlotka zawsze i wszędzie. Mąż do tej pory wspomina moje szarlotki letnio-wiosenne :)


  2. wiktorkowa Says:

    Też jestem takiego zdania:) wiosna tuż tuż i lato to mąż się doczeka:D



  3. wiktorkowa Says:

    mojego też:) mój synek też ją musi dobrze zapamiętać ze swojego dzieciństwa:)


  4. babcine przepisy są świetne, sprawdzone i najczęściej dobrze nam się kojarzą :)))
    dziękuję za kolejny wpis :)))
    Olinka - Smakowy Raj


  5. agattekh Says:

    Jaki apetyczny kąsek :-)


  6. Dokładnie :-) Szarlotki nie da się nie lubić!



Prześlij komentarz