Monika C.

Dzisiejszy dzień w kuchni zaowocował kilkoma smacznymi daniami. Sypiący śnieg na oknie nie zachęcił mnie do wychodzenia. Wiosno przybywaj! Dziś prosty i tradycyjny krokiet z rozpływającym się podczas smażenia camembertem. Pycha choć nie dla dbających o linię :)) Ale szczęśliwi kalorii ponoć nie liczą:)


kroiet z pieczarkami,jajkiem i camembertem


***


Składniki: (na 2 porcje) 4-5 naleśników, 20 dag pieczarek, 3 jajka, 1 ser camembert, pół cebuli, 1 jajko, olej do smażenia


Wykonanie: Cebulę pokroić, zeszklić z łyżką masła- dodać starte na tarce opłukane pieczarki. Dusić aż woda z pieczarek odparuje. Dodać pokrojoną w kostkę cebule. Jajka ugotować na twardo w posolonej wodzie, gdy wystygną zetrzeć na tarce. Camembert pokroić w miarę drobną kostkę, zmieszać z jajkami i ostudzonymi pieczarkami z cebulą. Całość dobrze wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem. Nałożyć dużą łyżkę farszu na naleśnik i zwinąć. Panierować w mące i roztrzepanym jajku. Smażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu.


kroiet z pieczarkami,jajkiem i camembertem




Etykiety: edit post
7 Responses

  1. mostownica Says:

    ja nie liczę kalorii. Pycha! i ten camembert... ślinka leci. a roladki ze szpinakiem już zrobiłam!



  2. wiktorkowa Says:

    Mostownico i jak roladki? Smakowały Wam?:)



  3. Jejku świetny pomysł, na pewno wypróbuję! :)


  4. agattekh Says:

    Wygląda pysznie, muszę kiedyś zrobić krokiety z pieczarkami, bo zawsze robię z mięsem i kapustą, a takich jeszcze nie jadłam :-)


Prześlij komentarz