Monika C.

To już mój trzeci i ostatni wpis do akcji BelVity. Dziś zdrowe i  bardzo sycące śniadanie. Zapewni nam dobre samopoczucie w żołądku na cały dzień a jego szybkość wykonania nie pozwoli się nam spóźnić do pracy;) Zdrowe nie znaczy nudne:)


omlet z zarodkami przennymi, rodzynkami, miodem i daktylami


***


Składniki: 2 pełne łyżki zarodków (otrębów) pszennych, 3 jajka, 3 łyżki mleka, 3-4 suszone daktyle, kilka rodzynek, garść fistaszków, łyżeczka miodu, szczypta soli,  łyżka masła lub oliwy z oliwek


opcjonalnie: dżem, miód


Wykonanie: Jajka rozkłócić dobrze z mlekiem, dodać otręby, pokrojone  drobno daktyle, rodzynki i sól. Wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Po ok 8-9 min gdy masa będzie zwarta przewracamy na drugą stronę i smażymy bez pokrywki. Podajemy ciepłe, polewamy miodem i pokrojonymi fistaszkami. Środek możemy cienko posmarować np dżemem jabłkowym.


omlet z zarodkami przennymi, rodzynkami, miodem i daktylami




Etykiety: edit post
3 Responses
  1. mniam, pychotka, w sam raz na śniadanko :)


  2. mostownica Says:

    Smaczne, proste, idealne :)


  3. agattekh Says:

    Taka zdrowsza wersja omleta, ciekawy pomysł :-)


Prześlij komentarz