Monika C.
Risotto pomidorowe to dobra alternatywa dla osób lubiących proste i szybkie rozwiązania. 
Można dodać do niego pokrojoną pierś z kurczaka i podduszony razem stworzy równie pyszny obiad. Lub też jako dodatek do mięsa :) Pachnie cudownie!

***
Składniki: (na 2-3 osoby) 2 woreczki ryżu długoziarnistego, pół małej cukinii, 3 duże słodkie pomidory, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1,5 szkl bulionu warzywnego lub mięsnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, świeża bazylia lub suszona, sól, pieprz

Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Cukinię i pomidory umyć, obrać( jeśli cukinia ma grubą skórkę, jeśli jest mała to nie trzeba) i pokroić. Dodać do cebuli. Smażyć całość przez chwilę. Wsypać ryż i podlać bulionem*. Dusimy tak długo aż ryż będzie miękki a bulion odparuje. Pamiętajmy często mieszać żeby ryż nie przywarł. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem oraz świeżą pokrojoną bazylią.

* ilość bulionu jest orientacyjna, jeśli ryż jest twardy a bulion już odparował tonie bójmy się go jeszcze trochę dolać


Etykiety: edit post
8 Responses
  1. wedelka Says:

    Robiłam kiedyś coś podobnego i baardzo mi smakowało :)


  2. Wygląda bardzo apetycznie ;-)


  3. Ula Says:

    Widzę zmiany i ładnie i wreszcie do Ciebie dotarłam. Danie piękne, smakowite w jesiennych kolorach.


  4. judik Says:

    Mniaaam wygląda pysznie!


  5. Anonimowy Says:

    kusi pieknymi kolorami!:)


  6. DominikaD Says:

    Super pomysł na szybki obiad :) dodaję do akcji i pozdrawiam!


  7. Jula G. Says:

    fajne, szybkie, smaczne ;)


  8. Anonimowy Says:

    Przepis bardzo udany!;) dodałam dodatkowo troche ostrej papryki w przyprawie, wyszło pyszne:)


Prześlij komentarz