Unknown

Lekko alkoholowe pralinki czekoladowe to doskonały pomysł na każde przyjęcie. Robi się je szybko, zaczynamy dzień przed imprezą, odstawiamy na noc do lodówki (lub na kilka godzin). Potem mieszamy z resztą składników, wyrabiamy kulki, obtaczamy i gotowe:) Jeśli zastąpicie gorzką czekoladę - mleczną, pralinki będą wówczas bardzo słodkie. Moje były w proporcji pół na pół:)

 Składniki:
  • 180 ml śmietanki kremówki
  • 120-140 g czekolady  gorzkiej
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wódki lub rumu
  • 3/4 paczki biszkoptów np Petitki/lub ok 100g herbatników
  •  pokrojone orzechy włoskie, migdały, pistacje, cukier puder, suszona żurawina do obtoczenia
 Wykonanie: 
W rondelku  podgrzewamy śmietankę z masłem i cukrem. Nie gotujemy! Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady. Dolewamy alkohol. Odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce lub do lodówki. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć. Kruszymy bardzo drobno biszkopty lub herbatniki. Można włożyć je do woreczka i porządnie rozwałkować:) Proszek wsypujemy do czekoladowej masy i mieszamy. Jeśli masa jest jeszcze zbyt rzadka żeby formować pralinki to dodajemy więcej biszkoptów. Formujemy pralinki wielkości orzecha włoskiego (wyjdzie ich ok 20 szt.) i obtaczamy np w pokrojonych orzechach włoskich, pokrojonych migdałach.


10 Responses
  1. KaBu Says:

    alez pyszności ojejaaaaaaaaaaaa <3


  2. Jola8000 Says:

    Rzeczywiście pyszności i ile rożnych smaków, super :)


  3. Muszą być naprawdę pyszne, cudnie udekorowane :)


  4. BabaLuca Says:

    jakie urocze maleństwa - musiały być pyszne


  5. Jaki fajny pomysł na obtoczenie pralinek w suszonej żurawinie! Wyglądają tak niesamowicie, jak rubiny ;-)


  6. Dominika Says:

    jeszcze nie robiłam własnych pralinek, ale myślę, że grudzień będzie idealnym czasem na mój debiut :)


  7. Nie dość że szybko się je robi, to jeszcze świetnie się prezentują i smakują:)


  8. aj, aj! Cudowne! uwielbiam tego typu słodkości, a jak ładnie je obtoczyłaś ;D


  9. Anonimowy Says:

    Cudeńka:) Pięknie udekorowane! Aż ślinka cieknie:)


  10. agattekh Says:

    Ślicznie wyglądają :-)


Prześlij komentarz