Monika C.
Bardzo prosty i nieskomplikowany pomysł na śniadanie. Coś dla tych co lubią zjeść na ciepło, i nie mają zbyt dużo czasu rano:) 
Do zapiekanki można też użyć np. plasterki bananów.
Składniki: (na formę o wymiarach: )
  •  6 kromek chleba grahamka
  • 3 jajka
  • 0,5 l mleka 2%
  • 2 łyżki masła (1 do roztarcia,1 na wierzch)
  • 1  jabłko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie: 
 Formę do zapiekania wysmarować masłem (nie musi być grubo). Dno wyłożyć połową chleba. Jabłko obrać, pokroić na cienkie plastry i wyłożyć na chlebie. Posypać je rodzynkami i przyłożyć drugą warstwą chleba. ( Jeśli mamy wyższą formę możemy dodać 3 warstwę i zwiększyć zalewę o 1 jajko i 0,25 l mleka). W naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko, cukier, cynamon, gałkę. Mieszanką zalać całość. Wierzch obsypać skórką pomarańczową i małymi kawałkami masła. Całość zapiec bez przykrycia w temp 180 stopni na ok 15 min. Aż masa się zetnie a wierzch ładnie zarumieni.


http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/szklanka-soku-do-sniadania


10 Responses
  1. Jula G. Says:

    wspaniały pomysł!


  2. Pomysł przedni, nie słyszałam jeszcze o takim daniu :)


  3. zakateksmaku Says:

    Pyszny pomysł na śniadanie! :)


  4. Ależ słodkie śniadanie i to na ciepło jeszcze... myślałam najpierw, że zapiekanka będzie na ostro, jak zobaczyłam zdjęcia, a tutaj tak miłe zaskoczenie :)


  5. wiktorkowa Says:

    Basiu mam już pomysł na wersję na ostro:) ;)


  6. tu-tusia Says:

    Robię czasem takie śniadanie - pyszne i sycące :)


  7. BabaLuca Says:

    ja robiłam kiedyś taką zapiekankę z chałki ale taki grahamek pewnie o niebo zdrowszy


  8. Ula Says:

    Super pomysł i znakomite na sniadanie ;) !


  9. anetin Says:

    bardzo ciekawie :)


  10. agattekh Says:

    Super pomysł :-)


Prześlij komentarz