Monika C.
Kolejna ogórkowa propozycja, tym razem na ostro. Nie są diabelnie pikantne, bardziej bym powiedziała że słodkie z nutą chilli :)
Robiłam je pierwszy raz i wyszły pyszne. Takie chrrrupiące:)

 ***
Składniki:
  •  2,5 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 1 cała główka czosnku
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szkl octu 10%
  • 0,5 kg cukru
  • 4 płaskie łyżeczki płatków chilli, lub 3 łyżeczki zmielonego chilli
Wykonanie:  Ogórki myjemy, kroimy w słupki. Duże na 4, małe na 2. Przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą i odstawiamy na ok 5-6 h,żeby puściły soki.
W jednym garnuszku podgrzewamy olej, w drugim zagotowujemy ocet z cukrem- zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie pół główki czosnku kroimy na plasterki, drugie pół przeciskamy przez praskę. Z ogórków odlewamy wodę, dodajemy chilli, czosnki i zalewamy zalewą octową i olejem. Mieszamy i zostawiamy w misce na 12h.
Po tym czasie wkładamy ogórki pionowo do wyparzonych słoików, dolewamy zalewę. Pasteryzujemy ok 15min.*

*zalewamy słoiki do 3/4 ich wysokości, pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy ok 20-30min.
Inspiracja: Moje Smaki nr 9/2013
1 Response
  1. Muszą mieć fajny, ostry smaczek :)


Prześlij komentarz