Mam kilka ulubionych zup - a jedna z nich to właśnie TA :)
Idealna teraz, gdy sezon na pomidory w pełni i ich smak jest teraz najlepszy.
Słodko kwaśna i aromatyczna.
Po prostu trzeba spróbować:) ! A wierzcie, nie jest pracochłonna.
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów malinówek ( na zdjęciu paprykowe, ale jednak malinówka lepsza),
- 1 główka czosnku,
- 2 czerwone cebule,
- 1 marchew,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 100 ml śmietany 30%,
- wywar warzywny lub drobiowy 600 ml,
- 1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz
- 1 łyżka cukru,
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do temp ok 180 stopni. Na blaszce lub w naczyniu ceramicznym kładziemy pomidory lekko nacięte końcówką noża i z usuniętymi gniazdami nasiennymi. Miedzy nimi kładziemy kawałki obranej cebuli i nieobrane ząbki czosnku. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Pieczemy ok 45 min i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Kroimy selera na plastry, wrzucamy go do garnka na rozgrzaną oliwę. Łupimy upieczony czosnek, oraz pomidory. Kroimy na średnią kostkę i dodajemy do selera. Marchew obieramy, kroimy, dodajemy do garnka. Całość zalewamy bulionem. Po 10 min od zagotowania miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wlewamy śmietankę.
Podajemy z kleksem śmietany 12% i grzankami*.
*moje ulubione grzanki to pokrojony w kostkę chleb podsmażony na oliwie z oliwek.
*moje ulubione grzanki to pokrojony w kostkę chleb podsmażony na oliwie z oliwek.
przepysznie wygląda :) Aż zgłodniałam ...
Muszę zrobić taką pomidorową z pieczonych pomidorów. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
Super, oczywiście, że dodam:)!
Super, zapraszam do dalszego psiankowania :)