Monika C.
Mocno kakaowy murzynek z polewą i orzechami, to sama przyjemność dla podniebienia:)
Wilgotny, miękki i delikatny. Robię od razu z podwójnej porcji:)
 Składniki (na 1 formę keksówkę):
  • 1 kostka masła lub margaryny mlecznej
  • 0,5 szklanki mleka
  •  1,5 szkl cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao 
  • garść posiekanych orzechów włoskich 
Wykonanie:
1. Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować, tak żeby cukier się rozpuścił. Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki. Lekko ostudzić masę. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodawać do masy i miksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Połączyć je z masą, wymieszać łyżką. Przelać do formy i piec w temp 180 stopni ok 50 min.
2. Po lekkim ostudzeniu ciasta (ale tak żeby było jeszcze ciepłe) w pęknięty środek ciasta wlewamy odlaną wcześniej polewę. Tak żeby pokryła całe ciasto. Posypujemy pokrojonymi orzechami.


Inspiracja przepis z mojeciasto.pl
Etykiety: edit post
4 Responses
  1. znane i lubiane to połączenie :)
    mmmniaaam!


  2. MOJE ULUBIONE CIASTO ;) ZAPRASZAM TEŻ NA ''MLECZNĄ KANAPKĘ '' POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/07/jak-wzbogacic-smak-biszkoptu.html


  3. Pyszne ciacho, dodatek orzechów wzbogaca jego smak :)


  4. gin Says:

    O mniam, wygląda wyjątkowo smakowicie :)


Prześlij komentarz