Zdrowa zupa, niskokaloryczna i jeszcze taka smaczna:) ! Choć wielu z Was może taka wersja zupy - kremu z buraków odstraszyć to myślę, że na prawdę warto zaryzykować.
Bogata w smaku, gęsta i szybko sycąca. Można podawać ją również z grzankami.
Składniki:
Buraki, marchew, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Pokroić na dość cienkie plastry (buraki na mniejsze cząstki). Przesmażyć przez chwilę z oliwą w garnku. Pozwoli to wydobyć lepszy smak warzyw. Dolać bulion. Doprawić zielem, liściem laurowym, octem i cukrem. Dodać gałązki pietruszki i lubczyku. Gotować ok 1 h pod przykryciem aż buraki będą miękkie. Po tym czasie odstawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Zmiksować całość na gładki krem. Doprawić dobrze solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany i pokrojoną natką pietruszki.
Bogata w smaku, gęsta i szybko sycąca. Można podawać ją również z grzankami.
Składniki:
- 1,5kg buraków
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- ćwiartka selera
- pół cebuli
- dwa liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- szczypta cukru
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu (nie czuć go potem z zupie, a pozwoli zachować ładny kolor)
- kilka gałązek natki pietruszki i lubczyku (z łodygami i liścmi)
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól, pieprz
- śmietana 12%- do podania
Buraki, marchew, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Pokroić na dość cienkie plastry (buraki na mniejsze cząstki). Przesmażyć przez chwilę z oliwą w garnku. Pozwoli to wydobyć lepszy smak warzyw. Dolać bulion. Doprawić zielem, liściem laurowym, octem i cukrem. Dodać gałązki pietruszki i lubczyku. Gotować ok 1 h pod przykryciem aż buraki będą miękkie. Po tym czasie odstawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Zmiksować całość na gładki krem. Doprawić dobrze solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany i pokrojoną natką pietruszki.
ŚWIETNY TEN BURACZKOWY KREM :)
Jak pięknie podana :) Świetny przepis!