Poranki i wieczory zrobiły się już chłodne, więc chętniej jemy coś gorącego. Bigos możecie zrobić bez mięsa bo z samymi warzywami jest równie dobry:)
Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 duża marchew
- 4 średnie pomidory
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- przyprawy: ziele angielskie- ok 6 kuleczek, 3 liście laurowe, kminek mielony - 1 łyżeczka, sól, pieprz,
- boczek, kiełbasa (opcjonalnie)
- natka pietruszki
Wykonanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (tak żeby ją lekko przykryła). Gotujemy. Obieramy cebulę, marchew, papryki. Wszystko kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę - wrzucamy warzywa i podsmażamy wszystko co jakiś czas mieszając. Dodajemy do gotującej się kapusty. Obieramy pomidory i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do kapusty. (Jeśli chcemy bigos z boczkiem lub kiełbasą pokrójcie je w kostkę, lekko podsmażcie na patelni i dodajcie właśnie teraz:) Całość doprawiamy przyprawami i pozostawiamy do duszenia się na jakąś godzinę.Gdy kapusta będzie miękka podbijamy lekko kapustę. Posypujemy świeżą natką pietruszki. Możemy to zrobić na 2 sposoby:)
1 sposób: w garnuszku mieszamy tak żeby nie było grudek: 1 dużą łyżkę śmietany, 1,5 łyżki mąki i ok. 2 łyżki zimnej wody, ma powstać konsystencja ciasta na naleśniki, więc jeśli będzie zbyt gęste dodajcie jeszcze troszkę wody. Dodajemy do bigosu wlewając cienkim strumieniem i energicznie mieszając.
2 sposób: na suchej patelni rumienimy na średnim ogniu ok 3-4 łyżki mąki - tak żeby lekko zżółkła. Przekładamy do bigosu i mieszamy.
1 sposób: w garnuszku mieszamy tak żeby nie było grudek: 1 dużą łyżkę śmietany, 1,5 łyżki mąki i ok. 2 łyżki zimnej wody, ma powstać konsystencja ciasta na naleśniki, więc jeśli będzie zbyt gęste dodajcie jeszcze troszkę wody. Dodajemy do bigosu wlewając cienkim strumieniem i energicznie mieszając.
2 sposób: na suchej patelni rumienimy na średnim ogniu ok 3-4 łyżki mąki - tak żeby lekko zżółkła. Przekładamy do bigosu i mieszamy.
Uwielbiam bigos w różnej postaci, a w tym wydaniu wygląda przepysznie. Polecam musztardy Develey: dijon oraz sarepska, pasują do potraw mięsnych oraz dressingi: jogurtowy, czosnkowy i winegret, które w mojej kuchni wykorzystuje do sałatek. Pozdrawiam :)
Mniam! zdecydowanie kupiłaś mnie tym przepisem! uwielbiam!
Bardzo smaczne, treściwe danie :) Nie dodawałam papryki do bigosu jeszcze, czas spróbować :)
Świetny bigos i taki kolorowy! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
wyjątkowo kolorowy jak na bigos!
mojemenu.blogspot.com