Unknown

W to niedzielne przedpołudnie mam dla Was miodowe miękkie ciasto z budyniową masą na gorąco. Bardzo je lubię, jest to klasyka ciasta w moim domu:)


Poza tym czuje się w obowiązku wytłumaczyć ostatnie leniuchowanie od bloga:) Intensywnie oddałam się pracom wiosenno - porządkowym w ogródku. Sałata lodowa, seler naciowy, cebulki, rabarbar, lubczyk posadzone:) Nawet astry i goździki:) lubię mieć coś swojego.... jakoś inaczej mi potem smakuje;)


miodownik z masą na gorąco


***


Składniki: Ciasto: 45 dag mąki, 20 dag margaryny, 5 dag smalcu, 8 dag miodu, 10 dag cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 2 całe jajka


Masa: 1 opakowanie budyniu bez cukru, 1/2 litra mleka, 10 dag cukru, 1 kostka masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego


***


Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, rozdrobnić ją z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zarobić jednolite ciasto. Uformować walec i podzielić go na 3 części. Każdą część rozwałkować, zwinąć na wałek i przenieś na brytfannę. Piec każdy w temperaturze 180 stopni ok 25-30 min. Aż się zrumieni.


Masa: Wlać mleko do garnka i odlać go tyle żeby można było roztrzepać budyń. Do gotującego mleka wsypać cukier i c. waniliowy, grzać aż się rozpuszczą i wtedy zalać je roztartym z mlekiem budyniem. Gotować dość długo. Zdjąć z ognia. Do gorącej masy budyniowej dodać masło i ucierać mikserem tak długo aż masa będzie jednolita. Gorącą masą przełożyć upieczone blaty. Na wierzch zrobić polewę.


miodownik z masą na gorąco

Etykiety: 4 komentarze | edit post
Unknown

 Wiosną jakoś szczególnie smakują mi sałatki, pewnie to zasługa niedoboru witamin:) Dziś smaczny i chrupiący dodatek do obiadu czyli surówka z młodej białej kapusty. Na zdrowie!


surówka z białej kapusty


***


Składniki: 1 mała główka kapusty ( polecam młodą już dostępną w sklepach), 1 marchew, 2 jabłka, 1 mała cebula, koperek, oliwa z oliwek lub mały jogurt naturalny, sól, pieprz


Wykonanie: Kapustę zszatkować, posolić i odstawić na min godzinę żeby zmiękła. Jeśli puściła sok lekko odcisnąć nadmiar. Marchew i jabłka obrać, marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, jabłka na tych grubych. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojony koperek. Doprawić solą oraz pieprzem. Jako dressing możemy użyć samej oliwy z oliwek lub jogurt naturalny. Osobiście jednakowo lubię obie wersje:)




Unknown

Ostatnio po przeczytaniu składu biszkoptów które lubi mój synek z przerażeniem przeczytałam że zawierają E475, E 450. Nie piszę już ile barwików i innych substancji spulchniających zawierały. Te domowe smakowały mu tak samo, w tydzień je schrupał bo były jeszcze świeże ...no i  moje sumienie jest trochę lżejsze:]


biszkopciki


***


Składniki: 4 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 50 g mąki, 50 g mąki ziemniaczanej, (płaska łyżeczka proszku do pieczenia jeśli dla Malucha to polecam bez)


Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Przesiać razem mąki z proszkiem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Ubijać jeszcze chwilę. Stopniowo wsypywać mąki i wymieszać z masą  łyżką. Wyłożyć na brytfannę i piec ok 20 min w temp 160 stopni. Nie wyszły mi idealne kształty bo nakładałam je łyżką ale to już od Was zależy jakie i czym wolicie:) Połowa porcji wychodzi na jeden rzut do piekarnika. Nie polecam robić z całości składników od razu ponieważ ciasto biszkoptowe nie lubi czekać. Robię przeważnie z połowy i to wystarcza na ok 12-14 biszkopcików o średnicy 6 cm.


biszkopciki

Unknown

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna szarlotka to dziś jest w nieco innej odsłonie:) Z wilgotnymi renetami, miękką pianką i chrupiącą kruszonką:)


jabłkowiec z pianką


***


SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 3/4 szkl cukru pudru, 4-5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka śmietany


Jabłka: 1,5 kg jabłek (najlepiej szare renety), cynamon


Masa bezowa: 4-5 białek, 3/4 szkl cukru kryształu, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia


Kruszonka: 20 dag mąki, 10 dag masła, 10 dag cukru.


WYKONANIE:


Jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, kilka sztuk szatkujemy na większe kawałki. Przesmażamy w garnku aż sok w miarę odparuje, jeśli jabłka są mało słodkie możemy dodać łyżkę lub dwie cukru. Pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wszystkie składniki ciasta zagniatamy, wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy walec i jego 3/4 rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy jabłka, posypujemy je cynamonem. Wałkujemy pozostałą część ciasta i przykrywamy nią jabłka. Posypujemy ciasto kakao. Ubijamy białka z masy bezowej, gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy. Wylewamy na ciasto z kakaem i posypujemy delikatnie i obficie kruszonką. Całość pieczemy ok godzinę do tzw suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Wykonanie kruszonki: Do miski przesiać mąkę i wsypa cukier. Dodać roztopione, gorące masło. Zagnieść wszystko razem, gdy będzie miała konsystencję grudek posypać nimi wierzch ciasta.

Etykiety: 7 komentarze | edit post
Unknown

 Jako że małymi kroczkami zbliża się weekend mam dla Was przepis na sałatkę z selera i ananasa. Fanką selera nie jestem, ale taki zakonserwowany ze słoiczka smakuje dużo lepiej. Jak ktoś jeszcze jej nie robił to polecam:) Składników nie jest dużo więc nawet robiąc ją na ostatnią chwilę wyrobimy się z czasem:)


sałatka z selerem i ananasem


***


Składniki: 1 słoik selera (już krojonego na paseczki), 1 puszka ananasów, 1 średniej wielkości jabłko, 15 dag sera żółtego, 5 jajek, 15 dag szynki drobiowej ( można, choć niekoniecznie), 1 mała cebula, 1 duży majonez, sól, pieprz


Wykonanie: Seler i ananas odcedzić i dobrze odsączyć z soku. Ugotować jajka i ostudzić. Ananas pokroić w kostkę, również żółty ser i jajka. Jabłko i cebulę obrać i pokroić drobno. Selera już bardziej nie kroimy. Łączymy wszystkie składniki w misce i mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.