Bardzo prosty i nieskomplikowany pomysł na śniadanie. Coś dla tych co lubią zjeść na ciepło, i nie mają zbyt dużo czasu rano:)
Do zapiekanki można też użyć np. plasterki bananów.
Składniki: (na formę o wymiarach: )
- 6 kromek chleba grahamka
- 3 jajka
- 0,5 l mleka 2%
- 2 łyżki masła (1 do roztarcia,1 na wierzch)
- 1 jabłko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Formę do zapiekania wysmarować masłem (nie musi być grubo). Dno wyłożyć połową chleba. Jabłko obrać, pokroić na cienkie plastry i wyłożyć na chlebie. Posypać je rodzynkami i przyłożyć drugą warstwą chleba. ( Jeśli mamy wyższą formę możemy dodać 3 warstwę i zwiększyć zalewę o 1 jajko i 0,25 l mleka). W naczyniu roztrzepać jajka, dodać mleko, cukier, cynamon, gałkę. Mieszanką zalać całość. Wierzch obsypać skórką pomarańczową i małymi kawałkami masła. Całość zapiec bez przykrycia w temp 180 stopni na ok 15 min. Aż masa się zetnie a wierzch ładnie zarumieni.
Nadmiar jabłek sprawia że próbuję je ciągle wykorzystywać. Dlatego dziś szarlotka z kruchym ciastem i biało czarnym biszkoptem. Proste a efektowne ciasto na jesienne ( i nie tylko:) wieczory.

***
Składniki:
Kruche ciasto: 5 żółtek, 3 szkl mąki, 1 kostka margaryny, 3/4 szkl c.pudru, 1 łyżka śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka: 1,5 kg jabłek, 2 łyżki cukru ( niekoniecznie), 2 czubate łyżki kaszy manny
Biszkopt: pozostałe z ciasta 5 białek, 15 dag cukru, 5 dag mąki zwykłej, 6 dag
mąki ziemniaczanej, sok z 1 połówki cytryny, 1 łyżka proszku do piecz., 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Jabłka: Jabłka obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć w garnku. Wymieszać z kaszą i pozostawić do ostudzenia.
Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i położyć jedną rozwałkowaną część ciasta.
Biszkopt: Białka ubić na sztywną masę i dodać cukier. Miksować aż się rozpuści. Wlać sok z cytryny. Dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Masę biszkoptową podzielić na pół. Do jednej połowy dać kakao. Wyłożyć na jabłkach. Najpierw białą masę potem kupkami kłaść ciemną.
Ciasto piec ok 45-50 min w temp 180 stopni.
Przełożenie ciasta: kruche ciasto -jabłka- biała masa biszkoptowa- ciemna masa biszkoptowa- kruche ciasto
Ostatnio kombinowałam co tu zjeść na śniadanie w piątek.... i po raz pierwszy zrobiłam sałatkę z wędzonej makreli.
Jestem nią pozytywnie zaskoczona.
I jeszcze robi się ją bardzo szybko:)
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 2 jajka
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki posiekanej cebulki
- 1 plaster żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- pieprz, sól
-
Wykonanie:
Z makreli usunąć ości i grubo ją pokroić ( lub podrzeć w dłoniach). Jajka ugotować, pokroić w kostkę. Ogórki skroić i odcedzić. Dymkę i ser posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem i solą według uznania. Przed schowaniem do lodówki przykryć miseczkę folią.
Dzisiejsza propozycja śniadaniowa to zdrowa i sycąca na długo wersja płatków owsianych - inaczej:)
Nasze dodatki do placuszków możemy dowolnie zmieniać w zależności od smaku i ochoty.
Mi przypadła do gustu ich cytrusowa wersja z sokiem pomarańczowym :)
Składniki: (dla 2 osób)
- 1,5 szkl płatków owsianych (górskich)
- 2 całe jajka
- 3 łyżki mąki pszennej lub razowej
- 1 mandarynka
- łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka płynnego miodu
- pół płaskiej łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka otrąb pszennych (lub zarodków)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- pokrojone migdały
Wykonanie:
Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać 3 szkl wody, dodać szczyptę soli i gotować na średnim ogniu ok 5-8 min. Mieszać.Gdy zmiękną odcedzić je przez sitko i dobrze wypłukać pod zimną wodą. Odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę, miód, cynamon, słonecznika, otręby oraz pokrojone cząstki mandarynki. Dobrze wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać ciepłe, polane miodem i posypane migdałami.