Coś dla miłośników - naleśników :)

Składniki na ciasto: 1 litr mleka, pół szklanki wody, 3 jajka, pół łyżeczki soli, mąki pszennej tyle żeby ciasto miało gęściejszą konsystencję
Składniki na szpinak: 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny, 20 dag sera tłustego
Składniki do sosu: 3 duże pomidory, 2 łyżki masła lub oliwy, 1 cebula, natka pietruszki, szczypta pieprzu cayene, łyżka koncentratu pomidorowego i łyżka ulubionego ketchupu
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i smażyć naleśniki. Szpinak udusić na patelni z dodatkiem pozostałych składników. Oprócz twarożku. Jak woda odparuje ściągnąć z ognia i twarożek wymieszać ze szpinakiem.
Pomidory sparzyć obrać, cebulę obrać- pokroić wszystko w kostkę. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pomidory. Dusić aż odparuje sok z pomidorów i dodać pozostałe składniki. Wymieszać i dusić jeszcze 5 min.
Idealna i syta przekąska na każdą porę dnia.

Składniki: 3 pomidory, 30 dag piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 opakowanie Winiary Papirus- z ziołami prowansalskimi, pół szklanki ryżu, 1 kostka bulionowa, 1 malutka cukinia, 1 szklanka wody, pół łyżeczki curry, pół szklanki wytrawnego wina, łyżka masła, sól,pieprz
Wykonanie: Filet z kurczaka wykonać wedle instrukcji na opakowaniu Winiary. Pokroić w kostkę.

Pomidory sparzyć, obrać. odciąć ,,główkę" pomidora i delikatnie wydrążyć zawartość pomidora zostawiając ścianki.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła, dodać opłukany ryż, podlać winem i wodą z rozpuszczoną kostką bulionową. Dodać drobno pokrojoną cukinię. Dusić na małym ogniu aż woda wyparuje a ryż napęcznieje. Dodać curry, szczyptę soli i kurczaka. Gotowym farszem napełnić pomidory. Przykryć daszkami, położyć na naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia i przykryć folią.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 10 -15 min aż pomidory zmiękną.
***


Słodkie pierożki na piątkowy obiad.

Składniki na ciasto: 80 dag mąki pszennej, 1 szklanka letniej wody, 1 jajko i 1 żółtko, ok 1/4 szklanki oliwy, tyle żeby ciasto było elastyczne
Wykonanie: Ciasto zarobić, szklanką odcisnąć kółka, na każdym położyć 2-3 zamrożone borówki. Skleić. Gotować w osolonej wodzie.

Pierożki zarobiła i kleiła moja siostra, która do pierogów jest stworzona;)

Dobry pomysł gdy nie ma nic słodkiego w domu, a spiżarka pełna:)
Składniki: 8 średnich gruszek, 10 dag orzechów siekanych, 5 dag orzechów mielonych, łyżka masła, sok z pół cytryny, litr wody, 3/4 szkl cukru, 2 czubate łyżki miodu, łyżka mleka, garść płatków migdałów, szczypta cynamonu
Sposób wykonania: Gruszki obrać, wydrążyć pestki, i pogłębić połówkę gruszek wydrążając miękisz. W zagotowanej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny podgotować połówki gruszek żeby lekko zmiękły (ok 5-8 min). Wyciągnąć z wody i ostudzić.
Farsz: Roztapiamy masło, dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę miękisz i jedną gruszkę trzemy na drobnych oczkach, dodajemy orzechy, miód,migdały, mleko, cynamon, kilka kropel soku z cytryny. Dusimy na małym ogniu. Gotowym farszem nadziewamy gruszki, wykładamy naczynie żaroodporne i pieczemy bez przykrycia 10 min w temp 180 stopni. Podajemy na ciepło.


Pyszny dodatek do obiadu:) każde mięsko do niej pasuje.

Składniki: 1,5 kg marchwi, 4 średnie cebule, 1 por, łyżka smalcu lub masła, kostka rosołowa, sól, pieprz, natka pietruszki
Wykonanie: Obrać cebulę i pokroić w plasterki, wrzucić do garnka i zarumienić na smalcu. Pora pokroić na pół centymetrowe plastry. Dodać do cebuli. Marchew obrać, pokroić na plasterki i dusić z resztą warzyw ok 15 min. Kostkę rozpuścić w 0,5 litra wody wlać do warzyw. Często mieszać.
Dusić ok 20 min aż marchew zmięknie. Doprawić solą, pieprzem.